utorak, 20. kolovoza 2013.

trazili ste - gledajte (re-action blog) #2


13.02.2008.
vidjelo se odmah da ce ovaj put biti drugacije. nakon nekoliko minuta pocelo je gadjanje jajima. momcine su pucale sa sigurne udaljenosti pa su mnoga jaja zavrsala na glavama i jaknama demonstranata. sa desne stane, blize zgradi predsjednistva, okupila se grupa agresivnijih momaka, neko bi rekao maloljetnih delikvenata. cisteci rukav, pomislio sam da bi mogle poceti sijevati i kamenice. jaja su i dalje padala po demonstrantima, a sve vise ih je pogadjalo i fasadu zgrade kantona. negdje s lijeve strane neko je bacio tenu ili cipelu, a nakon toga pocele su padati olovke, upaljaci, plasticne boce. a onda je pocelo kamenjanje. stari sarajevski obicaj, kad te neko dira ili ti smeta, odes i razbijes mu prozor, ako mu vec ne mozes nista drugo. dosta i grozd su dosli naoruzani sa nekoliko oranz kacketa i dva djecija megafona. jalovo su pokusavali «objasniti»  da su ovo mirne demonstracije. u toku prvih sat vremena doslo je i do nekoliko medjusobnih okrsaja samih demonstranata. u jednom trenutku je njih desetak napalo, pojma nemam zasto, nekog covjeka i zamalo nije doslo do opste tucnjave. 
dvojica policajaca su naivno pokusali da sprovedu jednog od bacaca kamenja, ali su dvije zene krenule za njima doslovno otimajuci momka. vidjelo se da policija ne namjerava upotrijebiti silu, sto je bilo potpuno ispravno, jer se samo cekalo da oni nesto urade. sve se pretvorilo u huliganstvo, demonstrantni koji su nespremni dosli, bez kamenja i marama, uzimali su sve sto im je bilo pri ruci i bacali prema zgradi. u jednom trenutku je nekoliko specijalaca krenulo u pravcu demonstranata i nastao je stampedo, opca bjezanija. ostalo je svega nekoliko ljudi, medju njima i jedan stariji gospodin na stakama.
ubrzo su se demonstranti vratili na stare pozicije i nastavili gdje su maloprije stali. nakon sto su zavrsili sa istocnom stranom zgrade, prebacili su se na juznu. nastavljeno je bacanje kamenica, ali ovaj put je policija elegantno udaljila demonstrante od zgrade, da bi se oni ponovo pokrenuli. ucinilo mi se da idu u pravcu tzv.zgrade dpo-a, gdje je sjediste gradske uprave. medjutim, nakon sto su zaustavili dva tramvaja, demonstranti su blokirali raskrsnicu na skenderiji. poslije nekog vremena, izgledalo je kao da je to sve sto ce se danas desiti, pa sam vratio nazad na posao.
u ovoj zemlji, poslije rata niti jedan politicar nije podnio ostavku iz bilo kojeg razloga (ispravite me ako grijesim)! da budem sasvim jasan, nisam za nasilje i destrukciju, ali nasim vlastima je ocigledno uzalud pricati. ukoliko se nastave ove demonstracije, vjerovatno ce doci do novih eskalacija, nasilja i sukoba. dobro je da se nastavi ovaj pritisak, kakogod. ne vjerujem da ce bacanje kamenica, a pogotovo ne bacanje jaja, bilo sta promijeniti, ali sam potpuno siguran da politicka banda sada razmislja bar malo drugacije. svi su vidjeli sudbinu milosevica. gradjani mogu, ukoliko to zaista zele napraviti promjenu. ocigledno politicarima nije jasno da su stvari do bola lose, ali to je i nas i njihov problem. ali, ako nastavimo ovaj pritisak, a narocito ako sve skupa postane bitno masovnije, mislim da ce se nesto desiti. uostalom, ionako se nista osim pustih prica ne desava. ne znam da li je ovo vrijeme promjena, ali znam da to ovisi u prvom redu od nas i od onoga sto cemo u narednih nekoliko dana uraditi.

Nema komentara:

Objavi komentar