utorak, 20. kolovoza 2013.

nacionalne matrice i kriminal (ad hoc blog)


11.02.2008.
jasno je da tri nacionalne matrice definiraju svijet u kojem zivimo i jos je jasnije da to cine na najpogubniji moguci nacin za sve nas. medjutim, optimista sam jer se unutar nacionalnih matrica sve redovnije desavaju (unutrasnji) sukobi. nadam se da ce  mozda, ako bude srece i pravde, sve to zavrsiti nekom destrukcijom iste te matrice.
sa druge strane, medjusobno netrpeljivi i prema drugima iskljucivi, nacionalisti su dosljedno tolerantni samo prema kriminalu.
stvari bi se, u ovoj odvratnoj tranziciji, mogle zavrsiti konacnom legalizacijom kriminalom stecenog kapitala, koji je vec sada unutar nacionalnih oligarhija vrlo respektabilan. realno je da ce uskoro pojedini mocnici i krugovi moci biti u stanju potpuno ekonomski uticati na stvari u ovoj zemlji i da ce mozda na taj nacin (kao i do sada samo sebi) osigurati sretniju i sigurniju buducnost, u smislu finkcioniranja pravne drzave sa zakasnjenjem (da ih slucajno neko ne optuzi za nesto kada vise ne budu u politici).
uskoro, bi se stvari mogle poceti kretati u sasvim drugom smjeru, naravno po nas opet, vrlo moguce, pogubnom.
ipak, postoji izvjesna vjerovatnost da ce se nacionalne matrice jednog lijepog dana medjusobno unistiti, iako je ta vjeovatnost mala, nesreca je u tome sto ce se i to eventaualno desiti opet preko nasih ledja.

Nema komentara:

Objavi komentar