srijeda, 7. siječnja 2015.

Simbolična Pirova pobjeda

Evo, već drugi dan traje druga faza afere Klix, koja je mutant tzv. afere prisluškivanja, odn. afere "Dva papka", tj. afere  "kupovina" zastupnika, zapravo afere koja se još uvijek nije desila, a da li će i kad će, ako će, ne zna se - a to je afera svih afera - afera tužilaštva i pravosuđa u nas. Umjesto da Cvijanovićka odgovori na izvjesna pitanja, ona je ta koja postavlja pitanja, odn. njena raja, najjača raja s onu stranu raja, tamo kod njih a zapravo kod nas - Kantonalno tužilaštvo je izdalo naredbu za pretres a na osnovu zahtjeva Specijalnog tužilaštva RS-a. 

Radilo se o zajedničkoj akciji na nivou Bosne i Hercegovine, a to se u ovoj zemlji dešava samo kad postoji zajednički interes, a u ovom slučaju je to bio Klix i sva arhiva, a to uključuje sve! Ne samo novinare Klixa već, naprimjer, i forumaše, pa čak i "komentatore" i njihove IP adrese, a što je najvažnije agitatore, trolove i ostale partijske i druge stvorove što samostalno, koordinirano ili nekako drugačije, djeluju na svim frontovima a naročito na virtuelnom lokalitetu najčitanijeg portala u nas. Domaći se političari uvijek brzo dogovore kada njima nešto treba, a sve ono što je virtuelno protutnjalo Klixom zadnjih godina je skoro pa sve što oni ne znaju a htjeli bi znati. E, pa, sad i to znaju. A šta sve još znaju, mi ne znamo. 

Tako već drugi dan traje pravo malo neformalno slavlje zbog navodne pobjede Klixa i zbog navodnog pravnog kiksa koji se, eto,  dokazao i pokazao odlukom Sudskog vijeća Općinskog suda u Sarajevu. Daju se izjave i pravni stručnjaci, direktno i posredno,  čestitaju redakciji Klixa na pobjedi. Da kod nas postoji novinarstvo u pravom smislu te riječi onda bi sve bilo drugačije, ovako - može svakako. 

Radi se o farsi u dva čina, sa eventualnim dopisivanjem trećeg čina u slučaju popularnosti ove dvočinke. U prvom činu nepravda pobjeđuje i silnici na silu (a kako drugačije?) "po zakonu" uzimaju šta im treba. Nakon kraće međuigre, igra se drugi čin u kojem pravda ipak pobjeđuje. 

Ne! Kad se učini nepravda, pravda više ne može pobijediti, tada je pravda već izgubila a onaj ko je izgubio ne može biti pobjednik. Kao što nema prava ukoliko se može djelovati izvan pravnih okvira u skladu sa zakonom, kao što je u ovom slučaju riječ, a i mnogim drugim slučajevima kod nas. Samo se u novoj borbi ili utakmici poraženom može ukazati prilika za pobjedu, a to ovdje još nije slučaj. Jasno je da se čin sile i izuzimanja svega Klixu ne može sanirati i popraviti. Oni kojima je to "za nešto" trebalo, a oni znaju za šta, dobili su šta su htjeli. Sa druge strane, mediji u nas su dobili, ponovo, još samo jednu novu medijsku pobjedu odn. nešto o čemu će govoriti kao o pobjedi. Ne radi se čak ni o nečemu što se može nazvati - Pirova pobjeda, jer kralj Epira je ipak izvojevao pobjedu, iako je platio previsoku cijenu. Ali pobjednika bitke kod Askula možemo posve prigodno citirati u ime Klixa i svih ostalih medija u nas - "Još jedna takva pobjeda i mi smo izgubljeni." 

A može i ona stara domaća - I vuk sit i ovce na broju (uspavanim novinarima u pokušaju da nastave svoj san brojeći, malo tuđe malo svoje, ovce). 

P.S. Ideje za eventualni treći čin 

1. Pravda zaista pobjeđuje i otvara se proces koji treba da utvrdi kako je Tužilaštvo pravno funkcioniralo mimo zakona. Istraga dovodi znatiželjnu publiku do šokantnog uvida u evidentnost zakona spojenih posuda kada je sve u Bosni u pitanju. Otkriva se sprega domaćih izdajnika i njihovih sluga sa moćnicima svih boja i ukusa. 
2.  Nakon što je vraćena, čim je kopirana, binarna dokumentacija, odn. tvrdi diskovi, računari i mobiteli na kojima je ista pohranjena, novinari Klixa objavljuju tekst i fotogaleriju - publika dolazi do šokantnog uvida u nestručno i neodgovorno rukovanje dokaznim materijalom odn. sredstvima za rad Klixa. Oprema je vraćena u oštećenom stanju i praktično je neupotrebljiva. Strašno.
3. Šta god, samo da nije dosadno. 

Honore Daumier


Nema komentara:

Objavi komentar