srijeda, 15. travnja 2015.

Zašto nasloviti jednostavno slovo o nečemu tako složenom? (privatna poruka)

Odilon Redon, evokacija
U savršenom nesporazumu sa samim sobom i sa svima oko sebe nesporazum je to sa svijetom koji može imati samo jedan epilog - nesreću. A nesreća nesreće nije u nesreći samoj već u dušobolji i patnji koja nesreću čini nesrećom. Tvoji razlozi su posve jedinstveni jer imaš savršen osjećaj da u pogrešnom trenutku kažeš pravu stvar i da u pravom trenutku ne kažeš pravu stvar. Nije to pravilo ali se često dešava. Dovoljno često da postane dio karaktera. Karaktera za druge, a ne za tebe. Jer nevolja takve situacije je upravo u samom nesporazumu. Ono što ti osjećaš dok činiš, uključujući sve namjere i motive i želje, skoro nikada nije ono što drugi vide, doživljajvaju ili osjećaju kao tvoje djelovanje. Tvoja slika tebe u tvom oku nije ista slika tebe u oku drugog. 

Sa druge strane živiš u društvu u kojem ništa nije sveto. Ljudi se dive hohštaplerima, poštuju ih i uvažavaju. Ne znam odakle potiče to intelektualno sljepilo ali je, bar meni i tebi, evidentno. 

Znam, davno bi okončao ovu farsu što liči na život ali nisi dovoljno hrabar da budeš kukavica i jednostavno napustiš bojno polje prije nego što je bitka zauvijek izgubljena. Misliš na bol onih koji će ostati i ta te njihova hipotetička bol, koja uopšte nije izvjesna ali je moguća, zadržava i zaustavlja. Nesposoban si potpuno bešćutno i sebično riješiti za tebe nerješivu zagonetku života koja će se za tebe u svakom slučaju isto završiti. 

Ali, eto, nastavljaš klimati nesigurno svijetom u kojem sve teže pronalaziš razlog za zadovoljstvo, a skoro da ne postoji ni nada da ćeš postići mir i pomiriti se sa samim sobom u svijetu u kojem živiš. Čak više ne možeš ni pobjeći, bar na trenutak, krijući se u umjetnosti i u nekom svom svijetu mašte, želja i nadanja uzaludno sakrivajući neumitnost poraza koji je vidljiv odavno i koji slutiš od kada o svijetu i sebi u svijetu razmišljaš.

I dok traje solilokvij nesretnog čovjeka znaš da nemaš nikakve šanse i da si odavno osuđen na kosmičku usamljenost, neshvaćenost i da pomilovanje nikada neće stići.

Uzalud tražiš spas u drugima a još uzaludnije u samom sebi. Ne. Nema ti spasa. Počni živjeti sa tim jer možda upravo u tome leži spasonosni mir koji ti je tako prijeko potreban. 

Nema komentara:

Objavi komentar