nedjelja, 9. veljače 2014.

jučer, danas, sutra - prekosutra (blog re-action)

Ako ovaj trenutak ne bude iskorišten za promjene nabolje (zaboravimo počinjenu štetu, nije moralo tako ali mi moramo dalje, pokušajmo nešto naučiti ako smo uopšte sposobni bilo šta važno zapamtiti), naredni trenutak će se stvoriti ne znam kada ali vjerovatno uskoro samo što će možda tada haos i ludilo biti potpuni i neće biti vremena za manipulacije političara i medija, tog tandema koji nas truje i ubija već dvadeset godina. Neće biti prilike za razgovor, za ostavke, za permutacije kurta-murta, za izjave medijima. Imat ćemo anarhiju na neodređeno vrijeme a ne samo na nekoliko sati. Bojim se da ćemo tada žaliti za važnijim stvarima nego što su paljevine i uništavanje zgrada. A političari će sasvim sigurno imati puno više da izgube od građana. Neki građani bi možda mogli posegnuti i za lopatama. Možda u baštama leži zakopano, na sigurnom, jedino rješenje i jedina zaštita od nasilja političara koji kao pravi lažni mangupi, sasvim sam siguran, nisu spremni za ravnopravnu borbu. Neće moći više založiti policajce i staviti ih ispred sebe a onda im svezati ruke. Jer uskoro možda više neće biti plata ni za policajce, ni za profesore i nastavnike, ljekare, već samo za političare. A političari koji, kao ovi naši, decenijama obrazuju omladinu u konstantnom nasilju, lopovluku i u totalnom nemoralu, za vlastitu i opštu budućnost trebaju da brinu. Toliko smo već vidjeli. 
I da, zašto i ministar sigurnosti ne ponudi ostavku, kada već ne nudi rješenja, već samo saopštenja? Ili možda kao bolje informiran od nas zna nešto što mi ne znamo? Siguran sam da ima neki plan.
Možda će si neko priskrbiti legitimitet hapsenjima političara, umjesto hapšenjima demonstranata. Izvor nesigurnosti u ovoj zemlji su političari, a ne demonstranti. Da su političari bar malo bolji nikada do demonstracija ne bi ni došlo. Ali naši političari se bave samo sobom, dok se sami sebi jednog dana ne slupaju o glavu (znam, mi ćemo do tog dana hodati razbijenih glava, ali tako je - kako je).  Idemo li dalje, pitanje je sad?

Ilustracija: banksy

Nema komentara:

Objavi komentar