subota, 26. listopada 2013.

pod zastavom reisa (anti blog) nova epizoda


16.05.2011.
Kada je Austro-Ugarska monarhija osnovala islamsku zajednicu imala je u planu stvoriti servis koji ce joj biti na raspolaganju a u cilju lakse vladavine nad muslimanima i upravljanja istima u interesu carevine, naravno. Od te 1878. godine koju mnogi muslimani i danas romanticno "promisljaju" kao pad i propast neznamnijacega a zapravo je i to bilo samo jos jedno propadanje drzave Bosne i Hercegovine, i samo pad pod noge novog okupatora, od te davne godine pa do danas ovim prostorima protutnjale su mnoge vojske i mnogi okupatori i lazne vodje i despoti, ali tesko da je ikada bilo munafika i svjetovnijeg duhovnog lidera kao sto je Mustafa Ceric, inace osoba koja nosi titulu reisu-l-uleme - prvog medju najucenijima ili nesto slicno tome. Bez ikakve sumnje radi se o osobi jedinstvenih osobina, narocito kada govorimo o narocitoj kombinaciji uglavnom politickih ambicija i karakteristika.

Mnogo je krvi proliveno u ovoj zemlji u ime Boga i u ime naroda, i u ime teoretske ugrozenosti vlastite prakticno su ubijali i protjerivali najredovnije od 1878. do 1995. upravo muslimane, a sve zbog njihove zemlje i zbog njihova imanja i zbog njihove vjere. Duhovni lider muslimana u Bosni i Hercegovini u 21. stoljecu morao bi biti inetelektualni i duhovni div, i taj gigant bi trebao sluziti Istini jer je Bog Istina, a ne bi smio uznemiravati narod. Jedan duhovni autoritet ne bi sebe nikada doveo u situaciju da mu bilo koji politicar odrzi lekciju iz morala, a i iz istorije i to u isto vrijeme, a i ako bi se to nekim cudom desilo ne bi zarad svoga provrijedjenog (u konkretnom slucaju devastiranog) ega uznemirivao ionako izbezumljeni narod, dzematlije, vjernike, vec bi se kao mudar covjek korigovao a ne bi populistickim govorima i banalnim manipulacija te glupavom demagogijom sludjivao ionako sludjene Bosnjake. Na demagogiji bi Mustafi Cericu pozavidjeli i Covic i Dodik, kojima je posredno odican saveznik u njihovim naumima, a mogli bi mu pozavidjeti i mnogi drugi prodavaci magle i smutljivci koji su, ipak, na kraju, samo najveci dusmani svome narodu, a narodi na ovim prostorima kao sto nas istorija i licno iskustvo uce nikada nisu bili najpametniji niti dovoljno inetligentni da sami razaznaju obicnog kriminalca od borca za Istinu i pravdu, niti hulju od heroja. 


Proslog petka u Blagaju, drugom najvecem dovistu u Bosni i Hercegovini, kako vole reci novokomponovani muslimani u svom religijskom zanosu renesansnog tipa, odrzao je Mustafa novi govor mrznje (cak se za trenutak zanio pa poceo govoriti u drugom licu jednine). Bio je to govor sacinjen od lazi, manipulacija, prijetnji, a sve zbog odluke ministra Suljagica odn. ministarstva obrazovanja sarajevskog kantona da ocjena iz vjeronauke, predmeta koji je fakultativan, ne ulazi u prosjek ocjena (nota bene: nije ukinut vjeronauk niti je najavljeno njegovo ukidanje vec samo da ta ocjena ne ulazi u prosjek). Elem, maligno je u Blagaju "deklamovao" Mustafa Ceric izmedju ostalog i sljedece:
 

"Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu!" 


O cemu ovdje govori jedan doktor nauka sa ahmedijom na glavi? Ni o cemu, jer nista u odluci kantonalnog ministarstva obrazovanja ne promovira bezboznistvo niti se odlukom uvode recimo kjafiri za nastavnike vjeronauke, kako bi neupuceni mogli pomisliti na osnovu tendencioznih i malicioznih izjava Cericevih.
 

"Te državne škole su i naše škole. Mi plaćamo porez!" 


Tacno, to su drzavne skole i islamska zajednica nema nista sa tim skolama osim sto uredno fakturise svim gradjanima casove vjeronauka koje hodze i hodzice u ime Allaha Dz.S. Stvoritelja svih svjetova daju osnovcima koji to zele, odnosno ciji roditelji to zele. Jasno, ovi muslimani sve to uredno naplacuju, kao i sve ostalo sto ima veze sa islamskom zajednicom i ovo ima veze sa parama i fakturisanjem usluga: od rodjenja i vjeronauke u osnovnim skolama, preko serijatskih vjencanja do dzenaza. Vjerske zajednice inace ne placaju porez tako da kada vec u tom kontekstu govori Mustafa Ceric onda upravo ukazuje na cinjenicu da vjerske zajednice nemaju nikakvu materijalnu osnovu da uticu na drzavu i drustvo jer ne ucestvuju u finansiranju ni drzave a ni drustva, nego upravo obratno, i prakticno zive kao paraziti - kao i ostale religijske organizacije u svijetu (pod religijskim organizacijama ne razumijevam zatvorena drustva poput Amisa i sl). Trebao bi biti sretan Mustafa Ceric (i ostale vjerske vodje) jer troskove vjeronauke placaju svi gradjani, a ne samo vjernici.
 

"Nije to privatno, babovina ministra... Nisi to donio niotkud, nego je to naše. Ima da se uči vjeronauka u tim školama."
 

Ministar je legalno izabran i ima pravo donijeti odluku kakvu je donio. TACKA. To je postulat demokratije sa kojom Ceric ocigledno ima problem i mozebiti i nekakvih nesporazuma. A kad smo kod babovine, nije ni islamska zajednica Cericeva babovina, a kada smo kod demokratije nije ni IZ barem kada je izbor Cerica u pitanju demokratska ustanova. To zna najbolje sam Mustafa jer je "pod neobicnim okolnostima" srusio Jakuba ef. Selimovskog i popeo se na tron "islama u Bosni i Hercegovini", prevratom uz pomoc i podrsku tadasnje politike. Sa tog trona je redovno podrzavao dnevno politicke akcije koje nemaju nikakve veze sa vjerom i duhovnoscu, tolerirao primitivne i cini se priglupe vehabije ili selefije ili kako ih vec ko zove, propustio da osudi hodzu pedofila, defacto - svog vojnika/sluzbenika, itd. Skole ne pripadaju vjernicima koji su se skupili u Blagaju, vec gradjanima. Ima da bude kako gradjani budu htjeli, a ne Mustafa Ceric. Uostalom vjeronauk se uci i ucice se u skolama. Mustafa palamudi bez potrebe demonstrirajuci svoj ego koji ne moze sakriti ni ahmedija koju nosi. Uostalom, da sam osoba moralnih kvaliteta Cericevih rekao bih da otkako je Ceric postao vrhovni poglavar muslimana u Bosni i Hercegovini, ubrzo su se i bajrami poceli proslavljati uz alkohol, ubistva, i razne oblike nasilja i ugrozavanja javnog reda i mira i da za njegovog vakta cvjeta lopovluk na svim nivoima medju muslimanima, mnogi od njih su redovni na dzumama. Jasno, razlicite su promjene pervertirale nase drustvo, i nije Ceric za sve kriv, ali nije ni potpuno neduzan i neodgovoran, bez obzira sto nikada nece odgovarati za bihuzur i hinlu koju je cinio i cini ovom narodu nit za nemar kada su istinski interesi muslimana u ovoj zemlji u pitanju.
 

"Ako treba, a očito da će trebati, ja im poručujem:  "Ako i dalje budete dirali u vjeronauku, a to znači da ćete poslije i u džamiju, i u medresu, i u naše ime, i u naše kuće i onda ćete početi određivati šta ćemo jesti, gdje ćemo biti, s kim ćemo govoriti, s kim ćemo se družiti...,  ako budete dirali u vjeronauku imat ćete "sarajevsko ljeto" na ulicama Sarajeva, da znate"! ...Isto kao što se protiv Mubaraka desilo "egipatsko proljeće"
 

Ovi Cericevi formalno-logicki nevaljani zakljucci:  "Ako i dalje budete dirali u vjeronauku, a to znači da ćete poslije i u džamiju, i u medresu ... " gdje "znači" znači ono sto Mustafa Ceric hoce da znači, upravo su jedan od primjera njegovog munafikluka: svjesno optuzuje ministra za ono sto ovaj nije ucinio niti je rekao da namjerava uciniti.
 

Kad smo vec kod sjevernoafrickih zemalja i narodnih buna i bunica, nije li Gadafi glavni donator za izgradnju zgrade rijaseta, rezidencije reisa ili sta ce vec biti onaj betonski kompleks na Kovacima?
 

Mujo s ahemdijom odavno nije vrijedan komentara, ali cemo ga komentirati dok god je reis, narocito ovakav kakav je. Samo me zanima gdje je procitao da je muslimanski lagati, gdje je procitao da ahmedija nosi covjeka, a ne covjek ahmediju. A Mustafa je sramota i za ahmediju i za muslimane i za Bosnu, i bruka je Islama, i on i njegov ahbab Zukorlic, i ostali im njima slicni ahbabi muslimani.
 

I kada je vec otisao u Blagaj, mogao se zapitati kako to da je blagajska tekija iznajmljena privatnoj firmi kao da je neki ugostiteljski objekat. Ah, da, zaboravio sam - dervisi i njihova tradicija u Bosni nisu nikada bili popularni u islamskoj zajednici, a kako bi i bili kada su oni prakticno donijeli Islam na ove prostore, a i danas su dervisi skromni kao i svi drugi pobozni ljudi koji za svoju vjeru i duhovnost ne primaju platu, a islamska zajednica je islamska organizacija i institucija bez premca, i to na razlicite nacine i nije spremna uciti od boljih od sebe, nego se u pravilu bave, po vlastitim mjerilima, gorima od sebe.
 

Pricao je Mustafa Ceric i kako se bez vjeronauke neci moci odbraniti narod kada opet dodje do genocida ili je rekao etnickog ciscenja i sl. Kao da je ijednome braniocu Bosne vjeronauka bila na pameti i kao da su samo i iskljucivo vjernici odbranili ovu zemlju, narocito oni koji su isli na vjeronauk i kojima je ocjena iz tog predmeta usla u prosjek.
 

I da ne duzim, nego da i ja nesto porucim u drugom licu jednine sa bloga moga: MUSTAFA CERICU, NEMAS AMA BAS NIKAKVO PRAVO DA PRICAS, SA AMBICIJOM POLITICKOG UPLITANJA, O BOSNI I HERCEGOVINI JER TI TO USTAV NE DOZVOLJAVA, NITI O PATROTIZMU U BILO KOJEM OBLIKU. STO SE MENE TICE NE VJERUJEM NI U TVOJU OBJAVU DATUMA KADA BAJRAM "PADA" NITI TI VJERUJEM ISTA DRUGO. JER IZ TEBE NUR NIKAKAV NE SVIJETLI NEGO IZ TIH MALIH OCIJU BLJESTI SVE ONO OD CEGA BI MUMIN TREBAO ZAZIRATI - CASTOHLEPLJE, SAMOLJUBIVOST I OSTALE "VRLINE" LOSIH LJUDI.
 

I za sami kraj, IZ na celu sa Mustafom Cericem bi se mogla pozabaviti osnivanjem ustanova za odvikavanje od droga i alkoholizma, zatim bi mogli osnovati poneko sirotiste i baviti se drugim vrstama socijalnog i uopste drustveno-korisnog rada, a ne izprazno pametovati ovoj mahom neukoj sirotinji na cijoj grbaci ugodno zivi i reis i islamska zajednica. Ima posla ko hoce da radi, ali IZ i i Mustafa Ceric nece da rade - oni hoce da pametuju i govore o djelima drugih, dok sami ne cine nista ili cine vrlo malo konkretnih stvari koje nisu u interesu IZ i reisa osobno.

Nema komentara:

Objavi komentar